IFK Göteborg – Hopplöst eller hoppfullt?

Foto av författare

Självständig scout och grundare av Scoutsvenskan

Min syn på det hela som utomstående fotbollsintresserad kommer delas i denna artikel.

Återkommande problem

IFK Göteborg har enligt mig alltid några återkommande problem. Nedan kommer en mer utförlig förklaring på vilka som åsyftas.

Avsaknad av sjukdomsinsikt

Det är mänskligt att ha svårt att erkänna misstag. Skammen att säga orden ”vi är inte bra” eller ”det var mitt fel” och ta på sig ansvar är inte lätt för alla. Det ligger mycket stolthet och prestige i att erkänna misstag. Tyvärr sker det för ofta att klubbar försöker in i det sista att sminka den gris som finns kvar. Bristen på ansvarstagande, att räcka upp handen i tid och säga att man hade fel. Ett exempel är att spelet såg hemskt ut under Stahre, men ändå gjordes ingen förändring förrän innan premiären.

Osäkerhet kring spelfilosofi

Det har varit ett konstant hoppande mellan filosofier/ideologier i klubben. När man trodde att Göteborg skulle ta steget in till den moderna fotbollen och bli bollförande med Poya, hoppade man hastigt och lustigt tillbaka till retrofotbollen med Roland Nilsson som skedde i ren panik för att rädda ett kontrakt där och då. Bytte man tillbaka till tidigare uttalade bollförande fotboll? Nej, det blev Stahre istället.

Misslyckandet var en tidsfråga eftersom föreningen visat upp inkonsekvent tänkande, att man darrar så fort resultaten inte kom. Trots Stahres misslyckande på spelplanen fick han större befogenheter i någon form av managertitel. Frågan måste ställas: Varför ge en ’befordran’ till någon som inte visar resultat eller en långsiktig strategi? Tyckte man verkligen att ”nu spelar vi framtidens fotboll, nu kör vi!”. Återigen – dessa beslut kan verka oskyldiga där och då, men handlingarna följer ingen logik. Jakten på den röda tråden fortsätter.

Efter Stahre följde Jens Askou. En tränare som knappast var känd för att ha spelat en särskilt vägvinnande fotboll (förutom på Färöarna, vilken värdering man nu lägger i det?). På pappret, mer en stabiliserande tränare som kanske är mer anpassad för räddningsuppdrag snarare än att implementera ett vägvinnande spelsätt som gör att klubben tar kliv.

Stefan Billborn rekryterades baserat på att han en gång tidigare vunnit en cuptitel med Hammarby för några år sedan. Förutom den meriten fanns det inte mycket som pekade på en tränare för framtiden. Sarpsborg hade körts i botten, och trots det var Göteborg sugna. Kanske för att det finns personliga relationer som väger tungt. Fotboll är dock en färskvara.

Man har hoppat mellan: Bollförande (Poya) -> Riskminimering (Nilsson) -> Energifotboll (Stahre) -> Stabiliserande (Askou) -> och år 2025 vet ingen vad som gäller.

Spretig scouting

Det är svårt att förstå vad IFK Göteborg vill med sina rekryteringar. Hur har man sålt in spelidén till spelarna man rekryterar när det är högst oklart? Det är olika åldersprofiler, olika tankar med positionering (värva en ytter, spela som högerback) eller värva mittback och spela som högerback. Utifrån ser det ut som man inte riktigt vet vad man värvat. Lånen har varit desperata försök att spetsa till det, med blandat resultat.

En gång i tiden plockade man Giorgi Kharaishvili för 3 miljoner kronor från en av Europas lägst rankade ligor som erbjöd både spets och hade en bra åldersprofil. Alhassan Yusuf var dåtidens Malick Yalcouye. Därefter släppte man det ”okända spåret” och blickade mot hemvändare och bekvämligheter. Resten är historia. Man måste hitta tillbaka till att leta efter specifika egenskaper som passar. Inte quick-fixes eller ”lån”.

Åtgärder

Hur ska denna dåligt mående klubb räddas? Det finns inte ett svar, men för att börja med det mest grundläggande

Kom fram till ett uttalat spelsätt som bygger värde

Vad det än har varit de senaste säsongerna så hardet inte varit tydligt nog, särskilt vägvinnande eller något som är värt att bygga en framtid kring. Det finns ett ypperligt läge att trycka på ”omstart” knappen ännu en gång och komma fram till hur IFK Göteborg ska spela.

Det går tydligt att se vad Häcken, Sirius, Västerås, Malmö, Mjällby, Hammarby gör. IFK Göteborg har inte bestämt sig ännu.

För att bygga värde måste man ha koll på hur fotbollen ser ut idag runt om i världen. Många lag suktar efter bolltrygga spelare som är presståliga, kan ta emot boll under press utan att tjonga långt varje gång. Med det i åtanke är det rimligt att sträva efter en bollförande typ av fotboll om man vill kunna sälja spelare för några summor värda att tala om (bygga värde) och samtidigt kontrollera sitt eget öde på planen genom att ha kontroll, samt främja kreativitet och chansskapande.

Scouta enligt spelsättet

Många klubbar förstår inte hur mycket en välfungerande scouting och strategiskt arbete kan förvandla en klubb. Med bra scouting går det att ta steg snabbare än gemene man vågat drömma om. Gör man det fel, så är en nedflyttning inte osannolikt. Investera i en gedigen scoutingverksamhet. Det må kosta några miljoner per år, men det är ett måste i dagens fotboll.

Etablera en scoutingversamhet

Ett råd som kan gå till flera klubbar i Allsvenskan. Att sätta en fungerande struktur där de med sportslig inverkan sammarbetar väl. Sportchefen ska ha full befogenhet och hålla en budget, utan att vara bunden av något sportråd (avveckla det!). Ett exempel kommer här på en helt klart överkomlig modell svenska klubbar hade kunnat använda.

Chefscout – Är den som sätter marknadsfokus, åker på resor för att knyta kontakter, närvarar på evenemang inom industrin och den som samtalar närmast sportchefen.

Scout/Coordinator – En avlastande heltidsroll för Chefscouten som har hand om en grupp ligaexperter. Uppgiften är att vara i synk med Chefscouten över aktuella prioriteringsbehov (spelartyp, position). Coordinatorns ansvarar för vägledning åt ligaexperterna, och ska utbilda dessa i vad klubben

Scout/Ligaexperter – Detta är aspirerande scouter som redan nischat sig på ligor. Man kan erbjuda dessa en mindre månadsbetalning (om ekonomin tillåter) samtidigt som klubben får insyn och kunskap i ligor man annars inte hade. Ligaexperterna kan vara videoscouter som följer ligaomgångarna varje vecka och skriver spelarrapporter som formar en databas av spelare. Scoutcoordinatorn filtrerar förslagen till en mindre lista efter att ha sett på spelarna, och diskuterar minst en gång i veckan med Chefscouten.

På ovan sätt har klubben fått en scoutingmaskin som alltid körs i bakgrunden, och det byggs en regelbunden databas & spelarrapporter på intressanta profiler vid varje ligaomgång. Det är sedan upp till scoutgruppen (chefscout + coordinator) att lägga fram förslagen till Sportchefen när det planeras inför fönster.

Denna modell kommer från min egen inspiration som jag tagit fram baserat på studiebesök och kontakter inom industrin, och anpassats till en Allsvensk kontext.

Tre svidande sanningar att försona sig med

Den första: IFK Göteborg är inget topplag. Håll förväntningarna på en rimlig nivå. Det hjälper såklart inte att ha folk som ropar att man ska förbi MFF och ta sig till Europa snart. Verklighetsförankring är viktigt. Just nu är man Skandinaviens mest misskötta klubb. Punkt.

Den andra: IFK Göteborg måste bli en säljande klubb. Resten av Allsvenskan har redan ryckt ifrån ekonomiskt. Även om Göteborg har en bättre ekonomi än på länge så har man knappast närmat sig övriga varken sportsligt eller ekonomiskt. För att närma sig behöver man bli bra på att sälja. Supportrar tycker det är tråkigt att sälja de bästa lovande spelarna, men det är bara att tugga i sig. Bygg värde, sälj, återinvestera, repeat. En formel att hänga på väggarna på Kamratgården.

Den tredje: Sluta att enbart rekrytera folk med anknytning till klubben. Det finns massor av kompetens ute i världen. Man behöver inte alltid vända sig till närmsta person i telefonboken som råkar vara ledig eller som har en historik i klubben. Ska man utvecklas professionellt behövs ett utanförperspektiv också. Världen är stor, använd den.

Frågor som klubben måste ställa sig

Det är tjänstefel att börja anställa personer innan man har svaret på frågan vilken fotboll man ska spela framöver. Det är bara en av många frågor som måste förtydligas

  • Vilken fotboll ska klubben spela?
  • Hur bygger man en trupp som klarar av det spelsättet, som skapar värde?
  • Vilken struktur på sportorganisationen ska tillämpas? (Sportchef, eller flera?)
  • Hur bygger man en kompetent scoutingorganisation?
  • I vilka marknader räcker ekonomin långt?
  • Vilka spelare från egna led ska satsas på? (om svaret är ingen, är min motfråga: Varför?)

Summering

Det är aldrig lätt att vända en lång period av konstanta misslyckanden. Göteborg har dock förutsättningar för att lyckas men man kommer att behöva ta många obekväma beslut och titta sanningen i ögonen. Klubben behöver först och främst komma till ro internt, för att sedan satsa på rätt saker (rekrytering, organisation, professionalitet, kompetens). Göteborg behöver våga ta in kompetens även från folk som inte har anknytning till klubben, sök egenskaper/kompetens snarare än bekväma relationer.

2025 blir en utmaning, men om klubben vågar göra större förändingar och rätt investeringar kan mycket vara vunnet.


Gillade du artikeln? Följ Scoutsvenskan på sociala medier nedan

Lämna en kommentar