Scoutsvenskan har pratat med scouten som jobbar för belgiska KAA Gent, Mikha Gabechava. Vi pratar om allt ifrån truppvärde, framtiden för spelarrekrytering med AI, och vilka länder man bör ha koll på framöver. Vidare får vi en insyn i hur mycket en scout faktiskt kan bestämma vid värvningar, och namnet han gärna ser i en Skandinavisk liga. I ett lärorikt samtal om ett annars ganska hemligt yrke delar han med sig om hur det fungerar i en elitklubb
– Scouting handlar om mer än bara 90 minuter fotboll. Det är enormt viktigt att knyta kontakter och samla in övrig information som blir underlag för avgörande beslut, säger Gent-scouten.
Introduktion
Mikha Gabechava är scout för KAA Gent från Belgien. Han ansvarar över flera ligor men mestadels Sydamerikanska och Östasiatiska ligorna på senior och ungdomsnivå. Innan Augusti 2024 ansvarade han för scouting i Östeuropa, men generellt får man nya uppdrag och därför skiftas fokus från en region till en annan med jämna mellanrum. Mikha var tidigare Chefscout för Dinamo Tbilisi innan han började jobba med Gent. Under de senare åren har Mikha tagit UEFA C och B licenserna, samt gått UEFA Elite Scout programmet. Han är också styrelsemedlem för European Association of Scouts (EAS).
Intervjun
Hur beskriver du en duktig scout?
– Att bara ha passion för fotboll är inte tillräckligt. Jag har sett många som sagt ”jag älskar att se på fotboll” men den sanningen sätts på prov när man inser att det inte är El Clasicos eller Premier League man tittar på varje vecka. Det är just då man inser hur viktigt det är med tålamod och kontinuitet. Det kan vara svårt att hitta motivation när det passerat dagar eller veckor utan att man hittat någon intressant spelare. Nyckeln är tålamod och att jobba kontinuerligt varje dag – att bibehålla hungern att finna rätt spelare.
Hur strukturerar man en bra scoutingorganisation enligt dig, om man är en klubb i Allsvenskan?
– Här tror jag att man gör bäst i att hålla det effektivt och enkelt, utan för mycket hierarki eller för många kockar. Ambitionen är att skapa utrymme för effektiv kommunikation och beslutsfattning, samtidigt som alla känner sig involverade i processen. Det är lättare att uppnå i ett mindre team.
Om vi leker med tanken att jag ska forma en scoutingorganisation för en Allsvensk klubb med små resurser hade jag börjat med att anställa en Chefscout som i sin tur ansvarar över 4 stycken scouter. Scout #1 och #2 hade ansvarat för hela den Skandinaviska regionen (Sverige, Norge, Finland, Island & Färöarna). Denna region är av högsta prioritet, därav tycker jag att två scouter är tillräckligt för att ha bra täckning i Skandinavien.
Scout #3 hade ansvarat för Östeuropa (Albanien, Serbien, Kroatien, Montenegro, Georgien) medan Scout #4 hade fokuserat på Nordafrika som är en av mina favoritregioner ur ett scoutingperspektiv. Nordafrika innefattar Marocko, Algeriet, Tunisien och Egypen.
Dessutom är jag en förespråkare för att scouterna ska vara från respektive region och arbeta på distans. Klubben sparar då tid eftersom scouter från regionen förstår kulturen, fotbollskontexten och språket. Språket är viktigt för att bygga starka relationer och få tag i ovärderlig information som annars inte hade varit möjligt för en scout som är baserad någon annanstans. Rent logistiskt är det också en fördel att vara från regionen och kunna röra sig mellan länderna för att se på livematcher eller ungdomsturneringar.
Vilka marknader är viktiga att ha koll på enligt dig?
– Den Centralasiatiska regionen tycker jag är väldigt intressant. Exempelvis Uzbekistan, som har några riktigt fina ungdomslandslag som presterat bra över tid. Uzbekistans U20 landslag har en spännande trupp som kommer delta i U20 Asian Cup i Kina senare i år. Håll ett öga där.
Data vs ögontestet: Kommer rekrytering i slutändan bli för mycket siffror och nästan ”online shopping” av spelare? Eller kommer mänskliga ögon alltid behövas framöver?
– Det är möjligt att vi går mot ”online-shopping” när det kommer till hur klubbar värvar spelare, men det är fortfarande långt dit. Användingen av AI verkar inte avta, utan snarare utvecklas extremt fort. Om vi tittar på vad AI kan göra redan idag så tror jag att AI kommer kunna identifiera ”elite level talent”, men det beror också på länderna och deras infrastruktur. Har vi en undermålig infrastruktur i låt säga, en avlägsen by i Ecuador, utan tillgänglig data för varje spelare, kommer inte ens AI ha verktyg nog för att ge givande svar. I det fallet kommer endast det mänskliga ögat kunna ge svaren vi söker.
För att summera mer kortfattat – Ja, vi kanske till slut når en framtid där klubbarna köper spelare ”online” baserat på siffror, men det kan bara ske när världens mest avlägsna platser är så pass avancerade när det kommer till datainsamling. Annars kommer inte AI vara den perfekta lösningen för klubbarna.
Data berättar inte hur en spelare reagerar efter bolltapp, siffror på spelförståelse eller mentalitet. Hur bedömer man dessa attribut som scout?
– Data börjar kunna delge en spelares kognitiva förmåga. Det finns ett verktyg som heter BrainsFirst. AZ Alkmaar har tidigare använt det för att identifiera unga talanger som var bidragande till deras UEFA Youth League vinst.
Utan den typen av data måste man förlita sig på att analysera spelaren i olika matcher och sammanhang. Man bör även prata med tidigare tränare eller folk som varit spelaren nära. Scouting handlar om mer än bara 90 minuter fotboll. Det är enormt viktigt att knyta kontakter och samla in övrig information som blir underlag för avgörande beslut.
När man scoutar en specifik spelare är det viktigt som scout att anlända till matchen tidigt, och lämna matchen när spelaren lämnar matchen. Syftet är att se hur spelaren beter sig under uppvärmning, förberedelser, reaktioner vid motgångar eller hur han reagerar när han blir utbytt och så vidare.
Hur viktigt är det att bygga truppvärde i dagens fotboll genom rekryteringar och talangutveckling? Speciellt när man tillhör en lite mindre liga som Allsvenskan.
– Smart rekrytering är av yttersta betydelse. Inte minst för mindre klubbar och ligor. Det är det bästa sättet för en klubb att fortsätta vara ekonomiskt hållbar. Dessutom skapar det positiva kedjereaktioner – värvar man intressanta spelare som också bidrar till bra resultat på planen kommer det skapa intresse även bland sponsorer. Vad händer efter det? Jo, klubben kan återinvestera, växa och utvecklas. Oavsett vad vi tycker om det så behöver alla klubbar en stabil ekonomi för att fortsätta det dagliga arbetet – det kan man uppnå genom att anställa personal med kunskap och motivation, som kan implementera smarta mekanismer för exempelvis rekrytering av spelare och förbättra resultaten på plan.
En scouts uppgift är att hitta intressanta spelarprofiler utifrån en strategi. Hur delaktig är man som scout i att faktiskt bestämma vem som värvas?
– Det beror helt på klubben och hur man värderar informationen man fått från sina scouter. Det finns klubbar som har scouter ”bara för att man ska ha det”, där värvningar ändå sköts av sportchefen, utan att överväga scoutingavdelningens insyn eller tyckande. I mer fungerande miljöer där scouting är en styrka, räknas varje scouts arbete. En del klubbar föredrar att genomföra en majoritetsröstning av spelare, och andra använder sig av en filosofi där man bara bestämmer sig för att värva spelaren förutsatt att samtliga scouter håller med. En scouts inflytande beror alltså helt på vilken klubb man jobbar för.
Supportrar kan vara skeptiska till värvningar från lågt rankade ligor då ligans kvalitet är svårbedömd. Hur mycket vikt lägger du vid ligans kvalitet? Kan man hitta bra spelare överallt?
– Jag är övertygad om att det går att hitta spelare vart som helst i världen, oavsett nation eller klubb. Det finns två bra exempel på det inom världsfotbollen, där Kvaratskhelia och Mamardashvili endast behövde en liten anpassning för att ta steget till en topp-5 liga och därefter presterade omgående. Jag försöker själv lita på det jag ser (spelarens kvalitet) istället för att dra slutsatser baserat på ligarankingen. Om spelaren är duktig så kvittar det om han kommer från mindre kända länder.
Om en spelare har bra siffror i en lågt rankad liga men inte mött bra motstånd. Hur bedömer du det? Går man mer på magkänsla när det inte finns starka referenser i form av bra motstånd?
– Det går fortfarande att se om en spelare är tillräckligt bra eller inte. Självklart kan siffror som mål och assist vara orimligt höga och inte vara direkt överförbara till en annan liga. Som scout behöver man då samla information om spelarens kvaliteter genom att se på motståndarnas aktioner exempelvis i försvarsspelet, små analytiska detaljer, för att skapa en bild över nivån. När man har analyserat dessa aktioner på detaljnivå förstår man förhoppningsvis lite mer pricksäkert hur mycket av spelarens förmågor som är överföringsbara till en starkare liga.
Jag tycker att fotbollsklubbar lägger för lite resurser på scoutingorganisationer (fulltidsanställda) exempelvis. Felrekryteringar kostar flera miljoner, medan en scoutingorganisation kostar en fraktion av det. Håller du med?
– Ja, jag håller med om det. Det är vanligt att klubbar föredrar att ha en sportchef som hanterar relationerna med presidenter och arbetar direkt med agenter istället för med egen scouting. Självklart är det logiskt att tänka att det inte vore dyrt att anställa några scouter som i längden sparar (och genererar) flera miljoner kronor på transfermarknaden, men det är ett medvetet val som vissa klubbar gör. Tänk också på att för vissa klubbar från mindre ekonomier, exempelvis Georgien där jag kommer ifrån – att anställa scouter kan vara en stor kostnad eftersom klubbarna redan går runt på minimal budget. Av den anledningen ser du knappt scouter i Georgien som jobbar för de lokala klubbarna. Det är en fråga om filosofi, resurser och vilka prioriteringar man gör.
Har du någon spelare eller nation du tror mycket på, som idag är okänd för de flesta?
– Jag vet inte om gemene man är medvetna om hur många toppspelare Guadeloupe har producerat. En liten ö-nation från Karribien med ett invånarantal under 400,000 personer. Deras allra bästa spelare har valt att representera Frankrike på landslagsnivå och därför har Guadeloupe gått under radarn själva. En annan nation som jag fullkomligt älskar av många anledningar är Slovenien. Slovenien är inte lika ”okända” men jag ville bara uttrycka min beundran och respekt för landet
Om jag ska lyfta en spelare att följa så säger jag Hyllarion Goore. Han gjorde sin professionella debut för Ararat Yerevan i augusti 2024 och har gått under radarn då ligan i Armenien är ganska anonym. Det var bra för oss, då vi inte hade många klubbar som utmanade oss när vi värvade honom till KAA Gent. Trots sin unga ålder och brist på erfarenhet på seniornivå, visar han redan glimtar av sin potential. Det finns anledning att tro på hans kapacitet och förmåga att spela på en ännu högre nivå i framtiden.
Vad är det svåraste med scoutingyrket i en elitklubb?
– Att många aspekter är bortom din kontroll. Du vet inte hur snabbt en spelare anpassar sig, trots ditt arbete i att ha grävt fram detaljerad bakgrundsinformation om spelaren. Man kanske tvivlar på om informationen är 100% korrekt, och även om alla boxar är ”checkade” kan det hända att spelaren inte anpassar sig till det nya landet – maten, vädret, kulturen. Det är jättesvåra faktorer att förutspå.
En annan aspekt som är svårt att bedöma är om spelaren ens passar in i din liga. Exempelvis, i mitt fall scoutar jag för en belgisk klubb. Om jag hittar en spelare som inte har bra fysik måste jag förstå om han kan kompensera för det med andra egenskaper såsom snabbhet eller teknik. Det är något man lär sig med tiden.
Finns det specifika klubbar som inspirerar dig i hur de arbetar?
– Det finns flera klubbar som gör ett strålande jobb. Den första klubben som jag tänker på är Hammarby, som är väldigt data-drivna. Jag har för mig att de jobbade nära David Sumpter och hans innovativa datanalys-företag Twelve Football för att samla in insikter om spelarprestation samt förbättra deras beslut på transfermarknaden. Jag har personligen genomfört dataanalyskursen som leddes av David, och var väldigt imponerad över kunskapen och det kreativa sättet att se på fotboll.
För att fortsätta på temat data-drivna klubbar så måste jag nämna FC Midtjylland som har gjort det bra under många år. Jag älskar också FC Nordsjællands Right to Dream projekt – ett briljant initativ som givit möjligheten till några av de mest undervärderade talangerna från Afrika. Nu råkar samtliga klubbar jag inspireras av vara från just Skandinavien och det säger väl något.
Du är från Georgien, en nation som rest sig rejält i fotbollsvärlden. Vilken georgisk spelare skulle passa bäst in i Skandinavisk fotboll enligt dig?
– En som sticker ut för mig är Nikoloz Ugrekhelidze – en ung 21-årig vänsterfotad mittback från Dinamo Tbilisi. Jag tror att han skulle utvecklas perfekt i en Skandinavisk liga. På akademinivå brukade han spela defensiv mittfältare, vilket har hjälpt honom enormt då han är väldigt bekväm med bollen. Hans fysiska egenskaper är också imponerande. Framförallt huvudspelet. Fortsätt kika på honom. Jag skulle verkligen gilla en flytt till Skandinavien för honom.

Slutligen – KAA Gent köpte precis Samuel Kotto från Malmö FF. En spelare som inte riktigt fick chansen i Malmö. Vad såg du hos honom som spelare? Hur resonerade ni angående Kotto?
– Som alltid innan vi värvar en spelare så måste varje scout ge sin input. Vår gemensamma bedömning var positiv. Hans nuvarande förmåga i förhållande till hans ålder, plus att han fortfarande har förbättringspotential var intressant. Min personliga åsikt är att han dessutom har förmågan att anpassa sig snabbt i Belgien och prestera på en bra nivå. Självklart är det också attraktivt att han är vänsterfotad.
Scoutsvenskan tackar Mikha Gabechava för medverkan
Gillade du artikeln? Följ Scoutsvenskan på sociala medier nedan